8 opdrachten voor een mooie wereld


Met mijn initiatief ‘Kick Ass Quilts’ inspireer en leer ik mensen door middel van mindful en duurzaam te quilten hun steentje bij te dragen aan die verandering.

De wereld is in verandering en het is erop of eronder voor een mooie, duurzame, toekomst voor iedereen. De verandering gaat komen door een combinatie van persoonlijke werk en heling van de planeet en samenleving globaal en lokaal. Quilten heeft gigantische kracht om die verandering een kick start te geven. Met mijn initiatief ‘Kick Ass Quilts’ inspireer en leer ik mensen door middel van mindful en duurzaam te quilten hun steentje bij te dragen aan die mooiere toekomst voor iedereen. 

Deze column wil ik je 8 opdrachten geven als leidraad voor die mooiere toekomst. De opdrachten zijn gebaseerd op de kernwaardes ‘Connectie, Mindfulness, milieubewustzijn, en Plezier’. Deze kernwaarden staan aan de basis van Kick Ass Quilts. 

Mijn uitdaging aan jou is om de opdrachten toe te passen in je eigen leven. En misschien weet je zelf ook nog een opdracht toe te voegen. 

Neem contact met me op als je mee wilt denken over het implementeren en uitvoeren van deze opdrachten. 

Rianne op laptop voor picknick quilt

Connectie geeft rust omdat er altijd een vangnet is. In verbinding met anderen maken we keuzes die ervoor zorgen dat iedereen een plaats heeft in de samenleving. Nu leven we in een sterk geïndividualiseerde samenleving. Dit zorgt ervoor dat veel mensen in angst leven en alleen aan onze eigen belangen denken. 

Opdracht 1. Kom samen en deel

Het is belangrijk je verbonden te voelen in een groep om lief en leed te delen. Verbinding zorgt er voor dat je jezelf als onderdeel van een groter geheel ziet. Dit zorgt ervoor dat je met zorg met anderen en de planeet omgaat. Verbinding is onderdeel van de quilt traditie. 

Moqingbirds quilt groep Rianne

Opdracht 2. Maak quilts voor een ander

De gift van een quilt verteld een persoon dat ze welkom en geliefd zijn. Dat is omdat een quilt met zorg en aandacht gemaakt wordt. Maak quilts voor een ander zodat iedereen zich welkom voelt in de nieuwe wereld. 

Er zijn niet genoeg middelen voor iedereen met het huidige consumptiepatroon en we moeten dus sterk consuminderen. Dit betekend hergebruiken, recyclen en minder kopen. Dit is niet alleen nodig, maar ook heel leuk.

Opdracht 3. Hergebruik oude kleding en rest textiel

We gooien als Europeaan gemiddeld 11 kg aan textiel weg per jaar. Een groot deel van die kleding beland op afvalhopen in ontwikkelingslanden waar het milieuproblemen oplevert. Zij kunnen de textiel namelijk ook niet gebruiken, het is simpelweg te veel.

We kunnen de textiel beter in Nederland houden. Dit gaat door hergebruiken en recyclen, in plaats van nieuw kopen. Je kan bijvoorbeeld prachtige quilts maken met overhemden of restjes. Geef hergebruiken een kans en het zal je verbazen hoe creatief en uniek je quilts worden!

Opdracht 4. Koop geen nieuwe stoffen voor 1 jaar

Niets kopen voor een jaar werkt als reset. Na die tijd zal je weten welke stoffen je echt mooi vind en zult gebruiken. Laat los dat je dingen zelf moet bezitten om ervan te genieten. Geniet van het werk dat anderen maken en maak zelf alleen wat bij je past. 

Vraag ook eens je vrienden en familie om materiaal. Voor je het weet heb je een prachtige collectie aan hergebruikte stoffen waar ook nog eens mooie herinneringen aan kleven. Zo maak je ook nog eens extra bijzondere quilts.

Canvas tas Kick Ass Quilts

In de huidige samenleving wordt stress en het gevoel nooit genoeg te hebben of zijn kunstmatig aangewakkerd. Daar gaan we namelijk meer van kopen om ons gelukkig te voelen. Alleen kan je geluk niet kopen. Tevredenheid komt door het waarderen van wat je hebt en doen waar je hart blij van wordt.

Opdracht 5. Quilt met de juiste intentie

Wanneer je een quilt maakt die alleen beantwoordt aan de eisen van anderen, werkt je het natuurlijke creatieve proces tegen. Dit levert frustratie op en zorgt er ook voor dat je quilts niet afmaakt. Dit is zonde van je energie en de grondstoffen. 

Bepaal van tevoren wat de intentie van de quilt is en pas het ontwerp en stofgebruik daaraan aan. En als de intentie van de quilt (nog) niet duidelijk is, begin er dan niet aan. Focus op maken van dingen die je voedt. 

Opdracht 6. Geniet van de quilts in je leven

Hoe fijn is het om trots elke dag een gequilte theemuts te gebruiken gemaakt van de overhemden van je opa (mijn opa draagt prachtige overhemden). Het geeft meer voldoening voorwerpen in je leven te hebben die betekenis voor je hebben.

Maak bewust quilts die je kan gebruiken, zoals een deken, tas of pannenlap. Laat ook los dat je voorzichtig moet zijn met quilts. Een quilt komt het beste tot z’n recht wanneer die gebruikt wordt. En het treurigst is een ongebruikte quilt in een kast.

Gequilte onderzetter met kopje koffie

Door mindfulness kom je in contact met je diepe zelf en leer je te zien wat je echt nodig hebt en wat belangrijk voor je is. Mindfulness is een middel tegen de chaotische wereld waar we vooral veel ‘moeten’ 

Opdracht 7. Quilt elke dag 30 minuten

30 minuten quilten per dag creëert een rustpunt om te reflecteren op de wereld en jouw rol daarin. Tijdens die sessies valt de onrust en drukte van het dagelijkse leven van je af. Dit geeft inzicht waarom je de keuzes in je leven maakt en hoe je gezonde keuzes maakt.

Deel die 30 minuten per dag rustig in: Quilt in stilte of zet wat muziek op. Prik een vast moment wanneer je dit doet en plan het voor 1 maand vooruit. Je kan een dagboek bijhouden om je inzichten in op te schrijven zodat je ziet hoeveel dagelijks quilten je oplevert.

Opdracht 8. Put kracht uit je quilts

Ik voelde me absoluut magisch krachtig toen ik mijn eerste quilt af had. En 10 jaar later koester ik die quilt nog steeds en kan ik via de quilt dat krachtige ‘ik kan alles’ gevoel weer opwekken.

Ga eens na of jij een quilt hebt die jou dat ‘ik kan alles’ gevoel geeft (of maak er 1). Kijk daarna naar de inzichten die je gekregen hebt in stap 7 en gebruik het zelfvertrouwen dat je uit je quilt tapt om je eigen weg te volgen zonder het leven van anderen te schaden.

Rianne met eerste scrap quilt

De 8 opdrachten die ik je hier gegeven heb helpen jou om op een duurzame manier te gaan leven via quilten. Dit leidt tot een mooie toekomst waar iedereen zichzelf kan zijn en zijn eigen pad kan volgen in verbinding met anderen. Je kan beginnen deze opdrachten in je eigen vriendengroep te bespreken.

Mijn missie is om met ‘Kick Ass Quilts’, en de kracht van quilten, mensen en de samenleving te helpen om weer een gezonde plek voor iedereen te worden. Quilten is mijn middel om naar die mooie toekomst toe te werken en ik leer mensen hoe ook gebruik te maken van de kracht van quilten!

Wil je meedoen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief om updates te krijgen over activiteiten, check de agenda of doe mee aan de online beginners cursus in quilt college

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Blijf op de hoogte van Kick Ass Quilts activiteiten

Wil je graag een keer meedoen aan een quilt workshop? Of wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten van Kick Ass Quilts? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt alle updates gemakkelijk in je mailbox. Je kan je dan ook meteen opgeven voor de activiteiten. 


Ook krijg je via de nieuwsbrief first dips voor tickets, veilingen van quilts en bijzondere activiteiten. Neem contact op als je samen wilt werken, of als je meer wilt weten over Kick Ass Quilts activiteiten. 

50%
Ik wil graag op de hoogte blijven van Kick Ass Quilts activiteiten
Ja ik wil de nieuwsbrief
Canvas tas Kick Ass Quilts