Quilten om jouw pad in het leven te vinden én te durven volgen.
06 maart 2022 

Quilten om jouw pad in het leven te vinden én te durven volgen.

1. Quilten voor moed om een stap te zetten

Ken je dat gevoel. Je weet dat je een bepaalde stap moet zetten, maar je weet nog niet hoe? Of je wilt iets bereiken, bijvoorbeeld het mooi maken van je nieuwe huis, 20 kilo afvallen of bepaalde trauma’s uit je leven naast je neer liggen.

Maar er is iets wat je tegenhoud. Waarschijnlijk een combinatie van twijfel, onzekerheid en angst. Het eindresultaat lijkt zo groot dat het een onbeklimbare berg is geworden.

Een ding dat je sowieso weet is dat de weg makkelijker is als je de twijfel toelaat en gewoon stap voor stap begint. Maar ja die eerste stap in het onbekende …


Door quilten sta ik minder reactief, en met kracht in het leven. Daardoor is mijn missie en mijn pad daarnaartoe duidelijk geworden.


2. Quilten als een metafoor voor het veranderingsproces.

Met quilten zie ik een soortgelijke dynamiek. Veel mensen zouden het heel graag leren, maar ze zien het als een te grote opgave om aan te beginnen. Zo zien ze bijvoorbeeld mijn Keniaanse quilt  en denken meteen al dat ze zelf NOOIT zo’n quilt kunnen maken. En het klopt dat ze niet de Keniaanse quilt kunnen maken, want die is van mij. Maar ik geloof 100% dat iedereen prachtige quilts kan maken die bij hun proces passen. Voor iedereen is het proces anders, en heeft dus ook een ander eindresultaat.


Ik wil anderen helpen rust te vinden door quilten zodat ze hun eigen levenspad kunnen uitstippelen.


Keniaanse quilt door Rianne van Kick Ass QuiltsRianne met haar Keniaanse Quilt

3. Quilten is een anker van rust om de juiste weg te vinden

Sinds ik besloten heb om quilt lerares te worden heb ik heel veel nagedacht over waarom quilten nu zo belangrijk is voor mij. Want het gaat verder dan een hobby met een mooi eindproduct. Ik wil anderen helpen rust te vinden door quilten zodat ze hun eigen levenspad kunnen uitstippelen.

Quilten heeft er voor gezorgd dat ik weer terug bij mezelf ben gekomen. Wanneer ik kwaad ben, of onzeker of in paniek, zorgt quilten ervoor dat het rauwe randje van de emoties af gaat en ik ze beter in perspectief kan zien. Menigmaal ben ik er bijvoorbeeld na een half uur quilten achter gekomen dat ik niet kwaad ben op mijn vrijer maar onzeker omdat mijn onderneming niet loopt zoals ik wil.

Door quilten sta ik minder reactief, en met kracht in het leven. Daardoor is mijn missie en mijn pad daarnaartoe duidelijk geworden.

Quilten voor rust

3. Conclusie: Quilten voor rust in een chaotische wereld

Quilten brengt een ankerpunt van rust in een chaotische wereld waar je vooral veel ‘moet’. Een ander voorbeeld daarvan is quilten als rouwverwerking.

Als je 30 minuten per dag quilt, krijg je stilte in je hoofd en ben je meer in staat om de juiste weg voor jezelf te zien en stappen te zetten: In je eigen tempo, want het draait altijd om je persoonlijke proces en uitkomst die bij jou past. En het feit dat je iets prachtigs maakt met je eigen handen geeft voldoening en zelfvertrouwen om die stap te zetten!

Daarvoor heb ik ook de '8 opdrachten voor een mooie wereld voor iedereen' geschreven om handvaten te geven hoe quilten daarvoor in te zetten.

Doe je met me mee?

Dit artikel is een kortere versie van de creatieve column in OERVROUW magazine #2

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Blijf op de hoogte van Kick Ass Quilts activiteiten

Wil je graag een keer meedoen aan een quilt workshop? Of wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten van Kick Ass Quilts? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt alle updates gemakkelijk in je mailbox. Je kan je dan ook meteen opgeven voor de activiteiten. 


Ook krijg je via de nieuwsbrief first dips voor tickets, veilingen van quilts en bijzondere activiteiten. Neem contact op als je samen wilt werken, of als je meer wilt weten over Kick Ass Quilts activiteiten. 

50%
Ik wil graag op de hoogte blijven van Kick Ass Quilts activiteiten
Ja ik wil de nieuwsbrief
Canvas tas Kick Ass Quilts