Quilten als rouwverwerking - Herinneringsdeken

Quilten als rouwverwerking - Herinneringsdeken

1. Quilten om rouw te verwerken.

Eerder heb ik het al gehad over dat quilten een proces is dat voor iedereen anders is. Daardoor is de uitkomst van een quilt ook voor iedereen anders. Er zijn geen goede of foute quilts. Elke quilt is uniek en past bij het proces dat de maker doorgemaakt heeft tijdens het maken. 

Daardoor kan het quilten ook helpen om door bepaalde processen in het leven te gaan, zoals bijvoorbeeld rouw.  Quilten werkt als anker van rust en vrede in een wereld die chaotisch voelt.

Vandaag deel ik het verhaal van Floor die een quilt maakte om het overlijden van haar zus te verwerken. Het eindresultaat was een deken voor haarzelf, en ook dekens voor haar familieleden. Verder hebben ze vlaggetjes van de kleding gemaakt. Op die manier is hun geliefde familielid nog steeds onderdeel van hun leven. 

Dit verhaal is eerder gepubliceerd op de Engelse website als onderdeel van de Quilt Chronicles


Floor haar quilt proces ging er om het verlies van haar zus te verwerken en om gesterkt zonder haar zus verder te kunnen.2. Quilten als rouwverwerking: een compleet ander soort proces

Floor heeft een quilt gemaakt van de kleding van haar overleden zus. Tijdens het interview voelde ze zich eerst bezwaard omdat het patroon lang niet zo complex was als mijn quilts. De quilt was gemaakt met een vierkanten patroon. 

Maar haar quilt ging om het rouwproces om haar zus en om haar zus onderdeel te laten zijn van de toekomst.

Het ging er niet om hoe complex het patroon is. Haar proces ging er echt om het verlies van haar zus te verwerken en om gesterkt zonder haar zus verder te kunnen. Ze had ook echt het gevoel dat haar zus haar aanmoedigde door het moeilijke rouwproces en tijdens het maken van de quilt, wat overigens niet makkelijk was want ze had niemand om haar te leren quilten.

Floor maakt een herinneringsdeken Quilt

3. Conclusie: de kracht van quilten zit in het proces

Wat haar quilt waardevol maakt, is haar proces. En het eindresultaat was precies wat het moest zijn: een prachtige getuigenis van haar zus met behulp van haar kleding, wat daardoor ook zorgde dat het verlies een plek had gekregen.

Het is het persoonlijke proces wat quilten waardevol maakt. Een proces dat klopt met de intentie voor het moment en waar de quilt, of het quilten, voor bedoelt, is. Dit is voor iedere persoon anders en altijd goed. En dit maakt het quilten, en het lesgeven daarin eindeloos fascinerend.

Wil je ook leren quilten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor updates over workshops, neem een kijkje bij de agenda, of neem een kijkje bij het online Kick Ass Quilt college

Discussie:

  • Heb jij ook kleding van een dierbare waar je een blijvende herinnering van hebt of wilt maken? 
  • Welk proces in jouw leven zou makkelijker kunnen worden door er een quilt over te maken?

Reageer gerust in de comments zodat we elkaar en de magie van het quilten beter kunnen leren kennen. 


Dit artikel is een kortere versie van de creatieve column in OERVROUW magazine #2

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Blijf op de hoogte van Kick Ass Quilts activiteiten

Wil je graag een keer meedoen aan een quilt workshop? Of wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten van Kick Ass Quilts? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt alle updates gemakkelijk in je mailbox. Je kan je dan ook meteen opgeven voor de activiteiten. 


Ook krijg je via de nieuwsbrief first dips voor tickets, veilingen van quilts en bijzondere activiteiten. Neem contact op als je samen wilt werken, of als je meer wilt weten over Kick Ass Quilts activiteiten. 

50%
Ik wil graag op de hoogte blijven van Kick Ass Quilts activiteiten
Ja ik wil de nieuwsbrief
Canvas tas Kick Ass Quilts