Quilts ademen het gevoel van ‘ je mag er zijn’  uit

Quilts ademen het gevoel van ‘ je mag er zijn’ uit

Mijn moeder heeft een quilt voor mij gemaakt toen ik 10 was. Het is een quilt met allemaal verschillende huisjes in blauw, wit, en rode tinten. Hoewel de quilt inmiddels flinterdun is en ik er een extra quilt bovenop moet leggen in de winter om warm genoeg te zijn slaap ik er nog steeds graag onder. Die moederliefde die er tijdens het maken in gestopt is, vergaat ook nooit.

Moederliefde in een quilt van blauwe en rode huisjesMoederliefde in een quilt
Een quilt is een manier om iemand misschien wel de belangrijkste boodschap te geven die ze ooit kunnen horen (en mijn moeder heeft dat goed begrepen, want ze heeft quilts voor het hele gezin gemaakt):

    ‘Je mag er zijn’

Zonder oordeel: gewoon je mag er zijn. En al het andere over wat je doet en waar je vandaan komt en dat geneuzel komt 20 stappen later.

Ik geef nog wat voorbeelden waar een quilt dat ‘Ik mag er zijn’ gevoel heeft gegeven


Tijdens mijn tijd in Kenia gaf ik een quilt aan mijn toenmalige schoonvader.

Een quilt gemaakt van oude overhemden en stropdassen. Geen idee of een quilt gemaakt van oude kleding van een man, om een specifieke reden naar een andere man wilde.

Ik had de quilt wel meegenomen met het idee hem weg te geven, of het aan de vader specifiek was kan ik me niet herinner. Ik kan me wel herinner dat het goed voelde. De vader had niet een goed leven gehad en had moeite zich welkom te voelen. Dit had zich geresulteerd tot dronkenschap en het periodiek verlaten van zijn gezin. Dit is natuurlijk niet goed te praten, maar het was aan alle kanten een gecompliceerde situatie en je kon zien dat de man ergens z’n hart op de goede plek had.

Vader quilt met stropdassen en overhemdenVader quilt met stropdassen en overhemden
Ik gaf hem de quilt om hem aan te geven dat hij nog steeds mens was en ik hem accepteerde als vader. Dat ik hem accepteerde zoals hij was.

Hij was zo trots dat hij met quilt en all naar zijn lokale kroeg ging om de quilt te laten zien aan al zijn drinkvrienden. Ik vind het nog steeds jammer dat ik dat moment niet heb kunnen aanschouwen. Een donker hol vol dronken mensen en dan eentje die superenthousiast binnen komt met een quilt…

Er zijn meerdere organisaties die gesnapt hebben dat quilts dragers van liefde zijn en daarom quilts maken voor mensen die extra liefde kunnen gebruiken.

Een voorbeeld hiervan is is de Regenboogstichting. Zij maken droomdekens voor kinderen die door ziekte, trauma of een handicap wel wat extra liefde en troost kunnen gebruiken. De Regenboogstichting verwoord het zelf heel mooi:

‘Een droomdeken zodat ‘elk kind een plek om te dromen heeft’.

Dit is vanuit het idee dat elk kind vanuit zichzelf sterk is, alleen dat dat weleens vergeten word. De droomdekens helpen de kinderen om hun eigen kracht weer te vinden.

Werkelijk een prachtig idee.

Ook maakt mijn moeder weleens babydekens voor ouders die hun baby hebben verloren. Een dekentje helpt ze een beetje tijdens het rouwproces. Ik heb het altijd heel bijzonder gevonden dat mijn moeder dit doet.

Ook met Kick Ass Quilts gebruiken we de magie van quilten om het ‘ je mag er zijn’  gevoel te verspreiden. Dit doen we vooralsnog om vluchtelingen welkom te heten in Ede, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Lees hier het verhaal van de eerste quilt die gemaakt is voor de vluchtelingenwerk Ede door 10 mensen in totaal.

Donatie quilt voor vluchtelingenwerk EdeDonatie Quilt voor vluchtelingenwerk EdeConclusie: Quilten als manier om iedereen zich welkom te laten voelen

In alle verhalen maakt de quilt zo'n indruk op de ontvanger omdat het een oordeelloze en  vrijblijvende manier is om iemand een hart onder de riem te steken. Een quilt oordeelt niet en verlangt niets van je, behalve dat je de quilt gebruikt.

Ook is een quilt een object gemaakt met tijd en aandacht om een ander te laten weten dat ze er mogen zijn.

Het maken van een quilt voor een ander is soms het enige wat je kan doe, en in alle andere gevallen een makkelijk begin als je iets voor een medemens wilt betekenen.

Elk mens heeft het recht zich geliefd en welkom te voelen.

Discussie:

  • Heb jij weleens een quilt gehad die je dat 'je mag er zijn' gevoel gaf?
  • Heb je weleens een quilt voor iemand gemaakt om ze een hart onder de riem te steken?

Reageer in de comments zodat we samen meer leren over de bijzondere kracht van quilten.

Wil je zelf leren quilten? Abonneer je op de nieuwsbrief om updates te krijgen over workshops, neem een kijkje in de agenda of doe mee aan een online beginners cursus in quilt college.


Een langere versie van dit artikel is eerder gepubliceerd in OERVROUW magazine.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Blijf op de hoogte van Kick Ass Quilts activiteiten

Wil je graag een keer meedoen aan een quilt workshop? Of wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten van Kick Ass Quilts? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt alle updates gemakkelijk in je mailbox. Je kan je dan ook meteen opgeven voor de activiteiten. 


Ook krijg je via de nieuwsbrief first dips voor tickets, veilingen van quilts en bijzondere activiteiten. Neem contact op als je samen wilt werken, of als je meer wilt weten over Kick Ass Quilts activiteiten. 

50%
Ik wil graag op de hoogte blijven van Kick Ass Quilts activiteiten
Ja ik wil de nieuwsbrief
Canvas tas Kick Ass Quilts