Quilts: een mozaiek van herinneringen

In 2018 ben ik naar Kenia geweest voor mijn afstudeerscriptie over natuurbehoud en toerisme. Uiteindelijk heb ik in ruim 2 jaar in Kenia gewoond.

De ervaringen daar waren wisselend fantastisch en naar. Uiteindelijk kan ik wel met redelijke voldoening terugkijken op die tijd, zeker omdat ik er veel geleerd heb over mezelf en andere mensen. Ook heb ik geleerd wat er nodig is om gelijkheid te creëren (en gezien wat er vooral niet werkt).

Keniaanse quilt van Rianne

Voor ik op reis ging, had ik al besloten Keniaanse stoffen te verzamelen om daar een quilt te maken. De stoffen, patronen en de quilt als geheel zou het verhaal van mijn tijd daar vertellen.

Uiteindelijke komt niet alle stof uit de quilt uit Kenia. Ik heb ook stof van kleding erin verwerkt dat gesneuveld is tijdens mijn reizen daar. Maar die stof is ook in Kenia geweest, dus het telt.

Keniaanse quilt door Rianne van Kick Ass Quilts

Voor mij heeft de Keniaanse quilt zoveel waarde omdat het mijn verhaal in Kenia verteld. Met name mijn ontwikkeling als quilter en vrouw daar.

De quilt heeft ook geholpen om er emoties en ervaringen in te verankeren. Dit haalt de negatieve lading van de emoties. Zeker omdat een quilt van zichzelf warm en comfortabel is.

Daarom is quilten ook geschikt als rouwverwerking. Door de kleding van een overleden naaste te verwerken in een quilt kan je die persoon langzaam loslaten en een plek geven in die quilt. Ook werd in de geschiedenis quilten al gebruikt als traumaverwerking door onder andere de Navajo-indianen, aids slachtoffers en in de nasleep van terreuraanslagen.

Een quilt is een inherent object voor comfort. Niet alleen voor de gebruiker, maar ook voor de maker. Ik denk dat in deze vluchtige tijd we dat allemaal wel meer kunnen gebruiken!

Discussie:

  • Heb jij een ervaring in je leven waar je een quilt over wilt maken (mag positief of negatief zijn)
  • Heb je weleens een troostdeken of een herinneringsdeken gehad?

Antwoord in de comments zodat we allemaal van elkaar kunnen leren over de waarde van quilten.


Een langere versie van dit artikel is gepubliceerd in OERVROUW magazine #1

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Blijf op de hoogte van Kick Ass Quilts activiteiten

Wil je graag een keer meedoen aan een quilt workshop? Of wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten van Kick Ass Quilts? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt alle updates gemakkelijk in je mailbox. Je kan je dan ook meteen opgeven voor de activiteiten. 


Ook krijg je via de nieuwsbrief first dips voor tickets, veilingen van quilts en bijzondere activiteiten. Neem contact op als je samen wilt werken, of als je meer wilt weten over Kick Ass Quilts activiteiten. 

50%
Ik wil graag op de hoogte blijven van Kick Ass Quilts activiteiten
Ja ik wil de nieuwsbrief
Canvas tas Kick Ass Quilts