Samen een quilt maken voor een ander - Week van de circulaire economie 2022
22 februari 2022 

Samen een quilt maken voor een ander - Week van de circulaire economie 2022

Voor de Week van de Circulaire Economie in 2022 heb ik 3 workshops gegeven. Het doel van de workshop was om mensen kennis te laten maken met het ambacht quilten. Quilten speelt namelijk een belangrijke rol in een duurzame toekomst en lokale circulaire netwerken omtrent textiel. 

Quilten zorgt voor een herwaardering van textiel omdat je zelf ervaart hoe lang het duurt om iets moois te maken. Ook kan je door middel van quilten iets moois maken van oude kleding. 

We gooien als Europeaan gemiddeld 11 kg afval per jaar weg. Dus het is nodig om lokaal oplossingen te bedenken om te consuminderen en om het bestaande textiel een tweede leven te geven.

Donatie quilt voor vluchtelingenwerk EdeDonatie quilt voor vluchtelingenwerk Ede

1.1 Samen een quilt maken voor een ander

Het quilt project van de workshop was een gezamenlijke quilt voor vluchtelingenwerk Ede.  Dit bleek de gouden oplossing om mensen bij elkaar te krijgen en om naald en draad op te pakken en mee te werken aan de quilt.

In totaal hebben 10 mensen meegewerkt aan de quilt. De Gelderlander heeft een prachtig artikel geschreven over de workshop. Ook is er over de quilt workshop geschreven op het blog van het Quiltersgilde in Nederland.

Kick Ass Quilts Workshop krant Gelderlander

De focus van de quilt workshop was op het hergebruiken van kleding. Op die manier konden de deelnemers de potentie van oude kleding en afgedankt textiel zien. 

Met behulp van kartonnen templates en wat uitleg van Rianne hadden de deelnemers al snel de basis van het quilten te pakken. 

De quilt is inmiddels bijna af en zal binnenkort gedoneerd worden aan een alleenstaande Eritrese moeder. 

Quilt workshop circulaire economie

Een circulaire-economie is een term in het duurzaamheidsdenken. In een circulaire-economie gaan er geen grondstoffen verloren. Wanneer materiaal geen functie meer heeft, wordt het hergebruikt voor iets anders. Zo heb je geen afval en gaat er niets verloren. 

Als je bijvoorbeeld kleding niet meer draagt, kun je het gebruiken voor een quilt. Op die manier wordt de stof niet verbrand en beland het ook niet op een afvalberg. Ook maak je op deze manier originele en persoonlijke quilts. Er is immers niemand anders die precies jouw kleding heeft!

Quilten heeft een rol in de circulaire-economie omdat het oude kleding een tweede leven geeft. 

Op deze manier worden er ook wel 'memory quilts' gemaakt met de kleding van dierbaren of als herinnering aan een bepaalde vakantie of periode in tje leven. Een quilt vormt zo een levende herinnering. 

Quilten heeft een rol in de circulaire-economie omdat het oude kleding een tweede leven geeft.  Zeker als meer en meer mensen het ambacht van quilten weer gaan oppakken! 

Stapel quilt blokken van oude kleding

De quilt workshop was een succes. Mensen vonden het fijn om een gezellige middag te hebben terwijl ze bezig waren met iets positiefs voor iemand anders. 

Ook was er interesse om verder te gaan met quilten. 

Wil je ook een keer komen proeven aan quilten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan deze pagina en je krijgt het als eerste te horen wanneer er een nieuwe activiteit is. Of neem een kijkje in de Kick Ass Quilts activiteiten agenda

Ook kan je online leren quilten via Kickassquilts.org!

Discussie:

  • Maak jij weleens quilts voor iemand anders?
  • Heb jij oude kleding waar je graag een quilt van zou willen maken?

Reageer in de comments! Zodat we gezellig verhalen over quilten met elkaar kunnen delen. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Blijf op de hoogte van Kick Ass Quilts activiteiten

Wil je graag een keer meedoen aan een quilt workshop? Of wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten van Kick Ass Quilts? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt alle updates gemakkelijk in je mailbox. Je kan je dan ook meteen opgeven voor de activiteiten. 


Ook krijg je via de nieuwsbrief first dips voor tickets, veilingen van quilts en bijzondere activiteiten. Neem contact op als je samen wilt werken, of als je meer wilt weten over Kick Ass Quilts activiteiten. 

50%
Ik wil graag op de hoogte blijven van Kick Ass Quilts activiteiten
Ja ik wil de nieuwsbrief
Canvas tas Kick Ass Quilts