Kick Ass Welkom Quilt project: Geef een warm onthaal met de magie van duurzame quilts

Kick Ass Welkom Quilt project: Geef een warm onthaal met de magie van duurzame quilts

Welkom Quilts geven mensen een warm onthaal in hun nieuwe community. Met het Welkom Quilt project kan jij helpen mensen te verwelkomen en voelen mensen zich welkom door een prachtige quilt gemaakt door vele handen.1. Introductie Welkom Quilt project

Stel je voor: Je bent gevlucht en je komt aan in een nieuw land waar je helemaal opnieuw je leven moet opbouwen. Nieuwe vrienden maken, werk vinden, je huis gezellig en eigen maken en een veilige plek voor je kinderen vinden. Stel je ook voor dat je dan een quilt krijgt als welkomstgebaar gemaakt door een groep mensen. Wat een kracht zal er van zo’n quilt uitgaan. En wat een liefde.

In dit artikel ga ik het hebben over de kracht van de quilt als welkomstgebaar aan de hand van de donatie quilt die ik samen met 10 mensen maakte.

Quilt workshop circulaire economieMet een groep werken aan de eerste duurzame welkom quilt1.1: Hoe kan ik meedoen aan het Welkom Quilt project?

Je kan bijdragen op 4 verschillende manieren:

 1. Doe mee aan een workshop waar we samen aan een Welkom Quilt werken. Kijk in de agenda voor de data
 2. Maak thuis een Welkom Quilt en doneer die zelf of doneer via mij (onderaan de pagina is meer informatie)
 3. Doneer materiaal om mee te werken. Het zijn duurzame quilts, dus het meeste materiaal zijn oude kleding, scraps, tweedehands textiel of niet-verkoopbare textiel van tweedehands winkels zoals de Restore in Ede.
 4. Doneer geld om dit project te ondersteunen.

Elke Welkom Quilts geeft de boodschap dat iedereen welkom is op planeet door de magie van quilten!

2. Een quilt als welkomstgebaar

In deze tijd van politieke onrust is het belangrijker om verbinding te zoeken op een positieve manier. Niet om te vergeten wat er in andere delen van de wereld gebeurd, maar juist om wat positiefs te kunnen doen.

De stroom van vluchtelingen vanuit Jemen, Libië, Saudi-Arabië, Oekraïne en Eritrea gaat bijvoorbeeld niet snel stoppen. Dus naar mijn mening is het goed om manieren te vinden die mensen welkom te heten en het gevoel te geven dat ze welkom zijn in Nederland. Ze hebben immers ook niet gekozen om hun land te vertalen.


Duurzaam Welcome Quilt pop up activiteit kledingruilWelkom Quillt maken in het Tolhuis tuin Amsterdam

3. Duurzaam quilten workshops: leer en draag bij aan een welkom quilt!

Om de vluchtelingen welkom te heten geef ik met Kick Ass Quilts workshops waar we welkomst dekens maken. Dit is voor mensen die al kunnen quilten, maar vooral ook voor mensen die dat nog niet kunnen. Met templates en een simpel patroon kan iedereen na 30 minuten uitleg meewerken aan de quilt.

Hier is meer informatie over de workshops: Welkom Quilt pop-up workshop.

Welkom Quilt Kick Ass Quilts patroonPatroon van de Welkom Quilts

Deze pop-up quilt workshops zijn een goede manier gebleken om mensen aan het quilten te krijgen.

Het idee om samen iets moois te maken voor een ander is het duwtje dat veel aspirant quilters nodig hadden.

Het feit dat ik werk met oude kleding maakt het extra leuk, want de deelnemers leren elkaar kennen via de meegenomen kledingstukken en het is een duurzame manier om iets positiefs te doen!

Welkom Quilt maken tolhuistuin AmsterdamOude kleding omtoveren tot een prachtige Welkom Quilt

3.1 Waarom samen een welkomstdeken te maken?

In een duurzame samenleving voelt iedereen zich welkom, alsof ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving en dat ze een vangnet hebben. In tijden van politieke onrust wordt de onderlinge verbinding tussen mensen vaak minder. Door samen te quilten breng je die verbinding terug en kun je mensen betrekken die buiten de samenleving staan. Dat hoeven niet allemaal vluchtelingen te zijn, maar kunnen ook eenzamen, zieken of andere mensen zijn.

In een duurzame samenleving voelt iedereen zich welkom, alsof ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving en dat ze een vangnet hebben.

Samen quilten levert dus niet alleen een mooi welkomstgebaar op, maar is ook louterend voor de deelnemers van de workshops. Sommige van mijn langste vrienden ken ik via het quilten en het heeft zeker geholpen voor mij tegen eenzaamheid. Samen iets maken voor een ander zorgt voor positieve zingeving.

Samen quilten voor een ander is onderdeel van de kernwaarde ‘connectie’ van Kick Ass Quilts. Ook past het binnen opdracht 1 en 2 voor een duurzame wereld voor iedereen van Kick Ass Quilts.

 1. Kom samen en deel
 2. Maak quilts voor een ander

Welkom Quilt sessie Duurzaam Quilten studio Ede Kick Ass QuiltsWerken aan de Welkom Quilt in Duurzaam Quilten Kick Ass Quilts studio, Ede

4. Wil je zelf een Welkom Quilt maken?

Je kan natuurlijk ook zelf een Welkom Quilt maken thuis! Die kan je vervolgens in je eigen omgeving aan iemand geven of naar Kick Ass Quilts sturen om te doneren.

Ik deel het patroon dat ik gebruik en wat tips om te beginnen. Je kunt natuurlijk variëren met het patroon, maar het is gebleken dat dit patroon goed werkt voor beginners en levendige quilts oplevert.

Welkom Quilt patroon voor duurzaam quiltenWelkom quilt patroon met maten

 1. Gebruik kartonnen templates zodat je zeker weet dat de gemaakte blokken in elkaar passen.
 2. Maak wat voorbeelden van de quiltblokken in verschillende stadia als voorbeeld voor de nieuwe quilters. (eg. Template afteken, 2 lapjes aan elkaar spelden, 2 lapjes aan elkaar naaien, meerdere lapjes aan elkaar)
 3. Wijs iemand aan om van de losse blokken een quilt te maken. Zo kun je ook eventuele scheve lapjes in het gareel werken.
 4. Werk met oude kleding, scraps, stalen en andere reststoffen om een levendige en duurzame quilt te maken. Zo wordt het een welkomstgebaar dat ook goed is voor de planeet!
 5. Vraag rond voor een wollen deken of iets dergelijks als achterkant ter donatie.
 6. Vraag lokale vluchtelingenwerk of ze behoefte hebben aan de quilts of neem contact op met me voor donatielocaties
 7. Vraag lokale buurthuizen, duurzame winkels, cafés etc. of je daar mag quilten. Dit maakt het makkelijker niet-quilters te betrekken.
 8. Adverteer de activiteit bij de bieb, facebookgroepen in je vriendengroep etc.


Welkom quilt patroon duurzaam quilten


5. Conclusie: Kom samen en ga quilten voor een ander!

Een reden waarom ik zo van quilts hou, is dat ze de gebruiker 1 onontkoombare boodschap geven: ‘ik mag er zijn’. Is het niet fantastisch dat je je passie voor quilten kan inzetten om iemand dat fantastische gevoel te geven?

Mijn uitnodiging aan jullie als lezers is om zelf ook een quilt voor een ander te maken. Met mijn tips gaat dat zeker lukken! Je maakt niet alleen wat moois voor iemand anders, maar het is ook een gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen. Misschien heb je zelfs de kans vluchtelingen mee te laten werken aan de quilts.

Karin Welkom Quilt van restjesWelkom Quilt gemaakt door Karin

5.1 Hoe lever ik mijn Welkom Quilt in?

Heb je een Welkom Quilt gemaakt en je zou die graag via Kick Ass Quilts doneren? Fantastisch!

Je kan de quilt opsturen naar de Duurzaam Quilten studio in Ede of langs komen brengen. Misschien is het ook mogelijk om de quilts op een andere manier bij mij te krijgen via via of tijdens een event. Stuur me een mailtje en we bespreken het!

Vervolgens krijg de Welkom Quilt een label en een nummer. Dit om bij te houden hoeveel quilts er al gedoneerd zijn en om een online quilt archief bij te houden. Zo vormen alle Welkom Quilts samen de boodschap dat iedereen welkom is op planeet door de magie van quilten!

Doe je ook mee?

Samen maken we een duurzame toekomst waar iedereen zich welkom voelt met de magie van Quilten!


Over de schrijver
Reactie plaatsen

Blijf op de hoogte van Kick Ass Quilts activiteiten

Wil je graag een keer meedoen aan een quilt workshop? Of wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten van Kick Ass Quilts? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt alle updates gemakkelijk in je mailbox. Je kan je dan ook meteen opgeven voor de activiteiten. 


Ook krijg je via de nieuwsbrief first dips voor tickets, veilingen van quilts en bijzondere activiteiten. Neem contact op als je samen wilt werken, of als je meer wilt weten over Kick Ass Quilts activiteiten. 

50%
Ik wil graag op de hoogte blijven van Kick Ass Quilts activiteiten
Ja ik wil de nieuwsbrief
Canvas tas Kick Ass Quilts